Windturbines
en ijs

Scroll verder
Veiligheid is onze prioriteit en daarvoor kijken en denken we verder. Onze windturbines worden standaard uitgerust met minstens twee ijsdetectiesystemen, meestal bevinden die zich zowel in de wieken als op de gondel. Bij koude temperaturen en voldoende luchtvochtigheid kan er namelijk ijs aangroeien op de structuur en de wieken van een windturbine. De detectiesystemen zorgen ervoor dat de windturbines worden stilgelegd wanneer ijsaangroei mogelijk is, in overeenstemming met de wetgeving.

Oogje in het zeil

Dankzij de detectiesystemen wordt er geen ijs opgebouwd op een draaiende windturbine en voorkomen we ijsworp – het wegslingeren van ijs bij een roterende turbine.

Onze systemen kunnen echter niet verhinderen dat er ijs gevormd wordt op een stilstaande windturbine of dat aanvriezende neerslag zich hecht aan de onderkoelde structuren van onze turbines. Ijsafzetting op de rotorbladen en de structuur (toren en gondel) van de windturbine kan leiden tot ijsfragmenten die naar beneden vallen.

Het Storm Operations Team, dat instaat voor het optimaal functioneren van de windparken, volgt dit van nabij op en houdt nauwgezet een oogje in het zeil.

Risico’s vermijden

Onze windturbines worden, zoals de wet het voorschrijft, pas herstart na visuele controle op het ijsvrij zijn van de wieken. Daarvoor komt een opgeleide afgevaardigde van Storm ter plaatse om een inspectie te doen volgens vastgelegde protocollen en in overleg met Team Operations.

Omdat ijsval een niet volledig uit te sluiten risico is, plaatsen we waarschuwingsborden binnen de ijsvalzone om voorbijgangers te informeren. Bij normale passage is het risico zeer klein maar we vragen consequent om niet onnodig lang in die zone te verblijven bij vriesweer.

Aarzel niet om ons te contacteren bij verdere vragen.

Volg ons op social media!

Stel ons een vraag

Bedankt!
Uw formulier werd goed verzonden.
We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.