.avif)
Zonneparken

Wat is agrisolar?
Een duurzame en efficiënte oplossing
Onze agrisolar toepassingen

Grasland

Telen van lage gewassen

Biodiversiteit & bodemherstel
Wist je dat ...
Agrisolar vertrekt vanuit het idee dat zonneparken in harmonie kunnen bestaan met de natuur en landbouw. De meest geschikte toepassing voor onze zonneparken wordt gekozen op basis van lokale omstandigheden en in overleg met de landbouwer die de bewerker en/of eigenaar van het terrein blijft. Afhankelijk van de situatie kan dit betekenen dat zonnepanelen worden gecombineerd met grasland, de teelt van kleine gewassen, het stimuleren van biodiversiteit, of een mix van deze mogelijkheden.
Biobrandstof wordt gemaakt van planten zoals koolzaad of maïs. Deze gewassen moeten eerst groeien, geoogst en verwerkt worden. Agrisolar zonneparken zetten zonlicht direct om in stroom, waardoor er veel minder ruimte en tijd nodig is om duurzame energie te produceren. Bovendien blijft het land via duaal landgebruik beschikbaar voor specifieke toepassingen zoals grasland, het telen van lage gewassen of biodiversiteit en bodemherstel, wat niet het geval is bij energiegewassen.
Zonne- en windenergie vormen samen de meest kostenefficiënte manier om elektriciteit op te wekken. Ze vullen elkaar perfect aan: terwijl zonne-energie piekt op heldere zomerdagen, levert windenergie vooral in de herfst en winter meer op. Door beide te combineren, ontstaat een stabielere en betrouwbaardere energievoorziening, het hele jaar door.
Een gemiddeld gezin met zonnepanelen heeft een installatie van zo’n 3,5 kWp. Ter vergelijking: 1 hectare agrisolar - ongeveer 1,5 voetbalveld - heeft een vermogen van 1000 kWp . Dat staat dus gelijk aan ongeveer 285 woningen met zonnepanelen.
Dankzij de hoge efficiëntie van zonne-energie is er slechts een klein deel van het landbouwgebied nodig om de capaciteit aanzienlijk te vergroten. Hierdoor kunnen we locaties zorgvuldig kiezen, rekening houdende met de mogelijke landbouwtoepassingen van de landbouwer en een harmonieuze inpassing in het landschap.
1 hectare agrisolar – ongeveer 1,5 voetbalveld – heeft een vermogen van 1000 kWp en wekt in België jaarlijks zo’n 1.000 MWh op. Dat is genoeg om ongeveer 285 doorsnee gezinnen van stroom te voorzien.
Veelgestelde vragen

Recent nieuws
Al het nieuwsKom later nog eens terug of bekijk het volledige overzicht.