Veelgestelde vragen over windparken

Windenergie is een schone en duurzame bron van elektriciteit. Deze sectie biedt antwoorden op de meest voorkomende vragen over de werking van windturbines en mogelijke gevolgen voor de omgeving.

Een windturbine gebruikt de kinetische energie (energie uit beweging) van de wind om de rotorbladen (wieken) te laten draaien. Die wieken drijven een generator aandie de bewegingsenergie omzet naar elektriciteit. Een windturbine bouwen is heel wat werk, maar elk exemplaar kan 25 jaar of langer meegaan met het juiste onderhoud. Benieuwd naar meer? Alle info en details over onze turbines vind je hier.

Zoals elke energievorm heeft ook de productie van windenergie enkele uitdagingen. De hoeveelheid elektriciteit die windturbines kunnen produceren hangt volledig af van de wind(snelheid) en is dus niet constant. Windturbines nemen in het landschap ook een prominente plek in en zijn dus van ver zichtbaar. Het zoeven van de wieken creëert een geluid en turbines kunnen zorgen voor slagschaduw. Windturbines kunnen ook een impact hebben op vogels en vleermuizen in de omgeving. Daarom gaat er aan de bouw van elke turbine heel wat onderzoek en studie vooraf. Alle mogelijke impact op zowel mens als milieu wordt door Storm gedetailleerd in voorstudies onderzocht om de vergunningsaanvragen te kunnen indienen en zo veel mogelijk hinder te voorkomen.

Een enkele windturbine van Storm produceert jaarlijks gemiddeld tussen 12.000 en 16.000 MWh. Dat is genoeg energie om 3.500 tot 4.500 gezinnen een jaar lang van elektriciteit te voorzien. De hoeveelheid stroom is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de windsnelheid, de grootte en het type van de turbine.

In principe worden windturbines aangesloten op het elektriciteitsnet. Storm verkoopt elektriciteit aan elektriciteitsleveranciers, traders of via elektriciteitsbeurzen. In sommige gevallen wordt de stroom rechtstreeks opgekocht door een industriële partner.

Het geluid van een windturbine wordt voornamelijk veroorzaakt door het aerodynamisch zoeven van de wieken. De hoeveelheid (nachtelijk) geluid die binnenshuis hoorbaar mag zijn, wordt door de overheid qua decibels begrensd in woon- en landbouwgebieden (max. 40-45 dB(A)). Daarom voert Storm de nodige geluidsstudies uit tijdens de vergunningsperiode. We zorgen er altijd voor dat we binnen de opgelegde normen blijven.

Het mogelijke effect van windturbines op vogels wordt op voorhand gedetailleerd in kaart gebracht tijdens onze voorstudies bij de vergunningsaanvraag. Om de impact van een nieuwe turbine op de vogelpopulatie zo laag mogelijk te houden, brengt Storm de voedsel-, pleister-, broed- en slaapplaatsen van lokale en voorbijtrekkende vogels zorgvuldig in kaart en kunnen we op basis daarvan maatregelen voorzien. Zo beperken we eventuele habitat-verstoringen of het (relatief kleine aantal) mogelijke botsingen tot een absoluut minimum. We zetten hiervoor ook technologische innovaties in. De Storm-windturbines in Pelt zijn bijvoorbeeld verbonden met de meteo-radar van het KMI en de VMM in Houthalen om nog beter zicht te krijgen op de activiteit van vogels in de buurt van ons windpark. Deze turbines worden ook automatisch stilgelegd als er zwermen vogels in aantocht zijn.

Windturbines kunnen een effect hebben op vleermuizen. Net als bij vogels brengen we daarom de routes die vleermuizen volgen gedetailleerd in kaart voor er ergens een windpark of turbine wordt gebouwd.

Slagschaduw ontstaat wanneer de zon door de draaiende wieken van een windturbine schijnt. In nabije woningen of kantoren kan dat flikkerende licht op de ramen vallen en mensen hinderen. Slagschaduw wordt zeer strikt gereglementeerd: in Vlaanderen mag zich dat niet meer dan 30 minuten per dag (of in totaal 8 uur per jaar) voordoen. Daarom wordt potentiële slagschaduw door Storm op voorhand in detail berekend en moeten windturbines uitgerust zijn met een speciale detector met stilstandregeling. Zo wordt de windturbine automatisch uitgeschakeld als er bij een bepaalde woning te veel slagschaduw zou kunnen vallen. Hoe dat werkt? De windturbines zijn uitgerust met een lichtsensor en software die de stand van de zon, wieken en ligging van omringende woningen kent. Bij detectie van slagschaduw stopt de turbine automatisch, wat een geschat productieverlies van 1- 2% per jaar voor het windpark met zich meebrengt maar belangrijk is voor de leefomgeving.

Windturbines worden onderworpen aan strenge veiligheidseisen. Er is een minimumafstand van omliggende gebouwen, infrastructuur, wegen en kanalen die door de overheid is vastgelegd. Voor een standaardturbine moet er minstens 50 meter afstand van infrastructuur als (water)wegen zijn. Fiets of wandel je wel eens voorbij een turbine? Geen zorgen, dat is veilig. Enkel tijdens de koudste dagen per jaar is er soms risico op ijsvorming op de wieken. In dat geval zal de windturbine automatisch stilvallen. Storm plaatst ook duidelijke signalisatieborden met waarschuwingen voor mogelijke ijsval.

Alle windparken worden gedurende het hele jaar door onze teams nauw in het oog gehouden en onderhouden. In geval van extreme omstandigheden die voor onveilige situaties zouden kunnen zorgen, leggen we alles stil. Ongevallen met windturbines komen dus zelden voor.

Om een windturbine te kunnen bouwen moet er aan enkele belangrijke voorwaarden worden voldaan wat locatie betreft. Eerst en vooral: er moet genoeg wind zijn op de locatie van de turbine. Dat hangt sterk af van de lokale topografie, het reliëf, de afstand tot de zee en eventuele hoge obstakels in de buurt. Daarnaast moeten de bepalingen rond ruimtelijke ordening gerespecteerd worden. Tot slot zijn er belangrijke randvoorwaarden over o.a. veiligheid, geluid, slagschaduw, vogels, vleermuizen en afstand tot natuurgebieden die afgevinkt moeten kunnen worden.

De productie van windenergie op land zit in de lift. Op energiesparen.be (Vlaanderen) en hier (Wallonië) vind je heel wat details over windturbines op land in België.

De subsidiëring van windenergie loopt in België grotendeels via het systeem van groene stroomcertificaten. Sinds 2022 maakt Storm hier echter geen gebruik meer van in Vlaanderen. We willen de maatschappelijke kost voor hernieuwbare energie namelijk zo laag mogelijk houden. Storm heeft zelfs het eerste operationele subsidievrije windpark in ons land gebouwd op de terreinen van ArcelorMittal Gent.

Volg ons op social media!

Stel ons een vraag

Bedankt!
Uw formulier werd goed verzonden.
We nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Er ging iets mis bij het versturen van het formulier.