Storm-windturbines op terreinen van Nyrstar in Pelt verschijnen aan de horizon.
Na een jaar van voorbereidende werken, worden vanaf deze week de windturbines van het Storm-windpark in Pelt rechtgezet. De gigantische onderdelen werden de afgelopen weken aangevoerd met uitzonderlijke transporten.
Het windpark dat Storm bouwt in Pelt zal bestaan uit drie windturbines ten noorden van het kanaal Bocholt-Herentals. Twee van de drie turbines worden gebouwd op terreinen van zinksmelter Nyrstar en naburig bedrijf Velbo.
De windturbines hebben een rotordiameter van 145 meter en een tiphoogte van 170 meter. Ze zijn uitgerust met een softwaresysteem op basis van radargegevens dat signaleert wanneer er zich vogelzwermen in de buurt van het windpark bevinden. De windturbines worden dan automatisch stil gezet.
De werken op de werf in Pelt zijn gestart in het voorjaar van 2020. "Het afgelopen jaar zijn de wegen, kraanplatformen, bekabeling en fundering aangelegd," zegt projectleider Christophe Kinds van Storm. "Nu is het tijd voor de laatste fase van de bouw: de constructie van de windturbines zelf. Eind april werden de torenonderdelen, de wieken en de gondel tot op de werf gebracht door speciale transporten. Deze week zijn we begonnen met de opbouw. Als het weer mee zit, zullen de drie windturbines binnen een maand recht staan."
Nyrstar’s general manager Inge Schildermans: “Als een van de grootste zinksmelters ter wereld zetten we flinke stappen op vlak van duurzaamheid. Dit innovatieve windpark in Pelt past volledig in het rijtje van de zonne- en windparken waar Nyrstar vandaag al in participeert en waardoor we op een zonnige dag volledig op groene stroom kunnen opereren. Beschouw onze fabriek als een elektrische wagen die nagenoeg geen CO2 uitstoot.”
Eens de bouw er op zit, worden de windturbines uitgebreid getest. Deze zomer worden ze dan in gebruik genomen.
Het Storm-windpark in Pelt zal evenveel groene stroom produceren als wat zo’n 8.000 gezinnen gemiddeld verbruiken. Inwoners van de gemeente Pelt en de stad Lommel kregen via de coöperatieve Storm CV de mogelijkheid om rechtstreeks mee te investeren in de windturbines. In totaal maakten 156 omwonenden hiervan gebruik.